Garsons Uniek

Buitengewoon bediend!

Unieke mensen!

Laat je bedienen door de Garsons Uniek! Deze buitengewone vriendengroep staat garant voor een enthousiaste en verzorgde service op evenementen, festivals en recepties. Met de Garsons Uniek ervaren bezoekers meteen wat participatie écht betekent. Een beleving om te koesteren!

Dito vzw ambieert met dit project een juistere beeldvorming over handicap, want er heersen nog steeds teveel vooroordelen.

What’s in a name?

De originele naam ‘Caféploeg’ dekte al lang de lading van dit project niet meer. Naamgeving werd de belangrijkste stap. De kernboodschap en het concept samenvatten in één à twee woorden was een mooie uitdaging.

Tijdens een online brainstormsessie werd de doelgroep en de criteria vastgelegd. Zowel mensen met een beperking, organisatoren van events en medewerkers van Dito vzw werden hierbij betrokken. Op die manier zijn de verschillende doelgroepen vertegenwoordigt en kregen we juiste feedback.

De criteria:

Op basis van deze criteria schuiven we drie namen naar voren:

“Garçons Uniek”

“Allée Servies”

“De Bon’app Brigade”

Een bevraging bij 55 respondenten leert ons dat de naam Garçons Uniek het dichtste aanleunt bij de verwachtingen.

“Het woord ‘garçon’ heeft iets ondeugends en speels, zoals jongetjes die ondeugende streken uithalen, maar tegelijkertijd onschuldig.
Het woord ‘uniek’ verwijst naar een zekere individualiteit, en het recht om gewoon jezelf te zijn. Je hoeft niet in een vast stramien te passen.”
Deelnemer bevraging


De drempels die worden aangehaald zijn gender en taal. We beslisten om de schrijfwijze te vereenvoudigen zoals een deelnemer suggereerde én we namen het aspect gender mee voor de visuele uitwerking.

Inclusief merkbeeld & afgeleiden

Een geïllustreerd, glimlachend kopje wordt de eye-catcher van de branding. Het verwijst naar het catering-aspect van het project. De gekartelde typografie legt subtiel de link met ‘beperking of uniek zijn’. De combinatie tussen typografie, illustratie en het kleurenpalet weerspiegelen het project inhoudelijk goed en geven het een professioneel jasje. Bij de keuze van de kleuren werd er rekening gehouden met contrasten, zodat tekst goed leesbaar is. 

Naast het merkbeeld werkten we een reeks elementen uit waarmee diverse karaktertjes kunnen worden samengesteld. Elke karakter is uniek en heeft een beperking. De elementen en templates werden aangeleverd in Canva, zodat het team van Dito vzw zelf aan de slag kan om afgeleiden te maken.

< WoonCoop empoweren Blend On! – Onderwijs versterken >