Josworld erkend als coöperatieve vennootschap

Geschreven door Thijs op 18 februari 2022

Primeur: Josworld is het eerste communicatiebureau erkend als coöperatieve vennootschap

Josworld is het eerste communicatiebureau in België officieel erkend als coöperatie. “De sterkte van creativiteit zit in samenwerking. Een coöperatie is voor ons dan ook een logische keuze,” zegt Thijs Snauwaert van Josworld. 

Josworld diende in 2021 een aanvraag in bij de Nationale Raad voor de Coöperatie (NRC). De NRC erkent coöperatieve vennootschappen die de fundamentele waarden en principes van het coöperatief ondernemen respecteren. “Een soort van kwaliteitslabel dus”, vertelt Snauwaert. “Voor ons is het vooral een erkenning voor onze waardegedreven manier van ondernemen.”

“Voor ons is het vooral een erkenning voor onze waardegedreven manier van ondernemen.”

Waarom coöperatief ondernemen? Snauwaert: “De coöperatieve principes van openheid, democratie en gelijkheid zitten ons als gegoten. Dat gaat niet enkel over hoe we werken, maar ook over voor wie we werken. Wij staan voor een economie op mensenmaat.” 

Josworld is niet het eerste bedrijf dat succesvol coöperatief onderneemt. Klinkende namen als Ecopower, Multipharma en Prik & Tik zijn voorbeelden van succesvolle coöperaties. 

Creatieve bedrijven zijn nog zelden coöperaties. Koudwatervrees? Snauwaert: “Concullega’s kijken vaak vreemd op als je zegt dat Josworld een coöperatie is. Het zou echter de meest gebruikte rechtsvorm moeten zijn in de creatieve sector. De sterkte van creativiteit zit net in samenwerking. Wij zijn dus een trotse trendsetter binnen de sector.” 

Josworld werkt met het principe één aandeelhouder, één stem, ongeacht de kapitaalinbreng. De meeste aandeelhouders zijn ook medewerkers, of ze hebben ze een sterke band met de organisatie. 

Wat betekent dit concreet voor de medewerkers? Snauwaert: “Ze hebben langetermijnperspectief en medezeggenschap over de toekomst van het bedrijf. De kans dat ze bijvoorbeeld ooit ‘s ochtends geconfronteerd worden met een overname, maandenlang in het diepste geheim onderhandeld door de eigenaars, is onbestaande.” 

 

Meer info:

https://cooperatiefvlaanderen.be/nrc-erkenning