Liberas Stories

Kom dwalen tussen de verhalen

Uitdaging?

Hoe kunnen we door middel van nieuwe en digitale media erfgoed ontsluiten? Het verhalenplatform Liberas Stories brengt 175 jaar liberalisme en de 310.000 erfgoedstukken uit het archief thematisch samen, tegelijkertijd is er ruimte voor actualiteit en nieuwe samenwerkingen.

BRANDING

Als merk moet Liberas Stories opvallen en zich visueel onderscheiden. Zowel de gepassioneerde cultuurtoerist als de online ontdekker moeten zich aangesproken voelen.

Daarnaast wil Liberas Stories het verhaal van het liberale verleden ‘cureren’ en ‘claimen’. Kwaliteit is de merkbelofte, dit moet het ook uitstralen.

Het merkconcept staat symbool voor de rijke wisselwerking tussen ‘offline’ erfgoed en het gedigitaliseerde. Het kleurgebruik wortelt in de historiek van het liberalisme. De stijl is strak en puur.

INTERVIEWS

Een project opstarten als dit vergt een grote inspanning van een organisatie. Om de uitdaging goed te kaderen zijn we met 8 medewerkers in gesprek gaan. Wat zijn de noden, wat zijn de verwachtingen en wat leeft er intern? Hoe kijken eindgebruikers naar Liberas en haar collecties? Hoe kan dit evolueren op lange termijn?

8 diepte-interviews

Dankzij de diepte-interviews konden we ons beter inleven in de organisatie. Niet alleen kreeg we inzichten welke de mogelijkheden waren en waar nog opportuniteiten lagen, maar ook de betrokkenheid van de medewerkers voor dit project steeg enorm. Hun expertise speelde uiteindelijk een grote rol in het verder uitdenken van dit inhoudsgedreven platform.

De aanpak verliep methodisch zodat we de resultaten tegenover elkaar konden plaatsen om makkelijker keuzes te maken.

CONTENTSTRATEGIE

Doelgericht denken is één stap, maar hoe kan je ontvangersgericht communiceren en tegelijkertijd boeiend blijven? Welke inhoud is primair en wat secundair? Tijdens een contentstrategische oefening zoomden we dieper in op deze vragen.


Het platform is opgebouwd aan de hand van twee pijlers: in de ‘Atlas’ wordt de wereld van het liberalisme in kaart gebracht. Precies, maar ook exploratief. Onderzoekend, zonder uit te putten of volledigheid te claimen. Het ‘Magazine’ is een vitrine: nieuwe verhalen, gekoppeld aan de collectie van Liberas maar ook met bijdragen van gastauteurs.”

Peter Laroy,
Directeur
Liberas, centrum voor de geschiedenis van het vrije denken en handelen

< UiTX