Museum Dr. Guislain

De app GuislainGuislain

Uitdaging?

Een app ontwikkelen en ontwerpen voor de bezoekers van het Museum Dr. Guislain in Gent die zowel het verhaal van het gebouw als van de persoon Dr. Guislain brengt.

Uitkomst?

De app biedt de bezoeker een ervaring aan die veel verder reikt dan het éénmalige bezoek op en rond het Museum Dr. Guislain. Naast de historiek stroomlijnt de app een grote hoeveelheid onderzoeksdata. Exclusieve informatie die voor elke museumbezoeker permanent gratis beschikbaar komt.

Creatief process

Samen met het team van het museum en UGent hebben we bepaald hoe we een boeiend, maar toch informatief verhaal kunnen brengen. De combinatie van ervaring met museale communicatie en signalisatie kwam hier van pas.

Beleving voorop

Eerst werden de mogelijkheden van de locatie bekeken. Wat zijn de sterktes? Waarmee kunnen we bezoekers verrassen? De beleving van de bezoeker primeert. De betrokkenheid van de publiekswerking van het museum was hierbij essentieel. De locatie hebben we op verschillende manieren in beeld gebracht zodat elk detail aandacht kon krijgen. Uiteindelijk werden 11 points of interest bepaald.

Archief

Het indrukwekkende archief omvatte een veelheid aan materiaal: historische beelden, interviews, citaten, patiëntendossiers… Het was belangrijk om de inhoud te structureren en een balans te zoeken wat wetenschappelijk belang had, maar wat evengoed boeiend is voor de bezoeker. Wie zijn de patiënten? Wie is de figuur Dr. Guislain? Hoe is de site geëvolueerd?

Dr. Guislain

De historiek van het gebouw gaat hand in hand met het verhaal van de figuur Dr. Guislain. De app GuislainGuislain heeft de ambitie de negentiende-eeuwse wereld van geestesziekte te belichten door de ogen van professor Guislain, aan de hand van een wandeling doorheen de geschiedenis van de psychiatrie. Een parcours op de museumsite waarbij de app de digitale ondersteuner en gids is.

Details maken het verschil

Een straight-in-your-face design was niet de richting die we wensten uit te gaan, wel een uitgekiende aanpak met veel zin voor onderliggende details. We dagen de bezoeker uit om verder te verkennen.

Ook na het museumbezoek heeft de app de ambitie om meerwaarde te bieden. Alle onderzoeksdata werd gestructureerd en ondergebracht bij drie overzichtelijke pijlers.

Snelheid is key

De applicatie is gebouwd in React Native, een manier om zowel voor Android als iOS applicaties te ontwikkelen, zonder in te boeten op snelheid en functionaliteit.

 

Ontdek onze app in the appstore en playstore.
Beleef Guislain!

Impact?

Dr. Guislain heeft een niet te onderschatten impact gehad op de moderne psychiatrie. Die erfenis werd deels vertaald in de app.

< #studentzijnis