Huis van de mens

Dringend pipi doen?

Dringend pipi doen?

Het is dringend tijd voor een aanpassing naar meer genderinclusieve toiletten. En dat begreep deMens.nu heel snel. Een organisatie dat streeft voor vrijzinnig humanisme die zicht richt op vrijdenken, zingeving en menswaardigheid. Haar referentiekader, de rechten van de mens.

We kregen de vraag om een bewustwordingscampagne op te starten rond toiletten die genderinclusief zijn. Met als doel de mens centraal te zetten. En hoe kun je mensen samenbrengen dan door genderinclusieve toiletten te promoten?

Uitdaging

De uitdaging ging erom gescheiden toiletten, op een gemakkelijke en toegankelijke manier, genderinclusief te maken. Maar het ging verder dan dit, het ging erom mensen te overtuigen dat genderinclusieve toiletten meer voordelen hebben dan nadelen. Een bewustzijn creëren dat het kan door het genderdenken los te laten.

Levenswijsheid

Een brainstorm en een aantal koffies later kwam het idee van de tegels naar boven. Je herinnert ze ongetwijfeld: die witte vierkante tegeltjes waarop er de meest knullige levenswijsheden staan. Deze hilarische gewoonte hebben we een nieuw leven ingeblazen.

Zo gingen we op zoek naar genderneutrale elementen en aspecten binnen een toiletcontext. WC-papier is hier een mooi voorbeeld, het wordt door iedereen gebruikt los van je gender. Maar ook andere elementen kwamen snel naar boven, zoals een wc-bril of nog een kakje. Met een korte en krachtige copy hebben we de boodschap nog duidelijker kunnen krijgen.

Wist je dat…

Omdat de overgang naar genderinclusievetoiletten snel kan afschrikken, hebben we ingezet op heldere communicatie. De drempel is minder groot dan wat de meesten vermoeden. Een vergelijkende infografiek vat alles mooi samen. Om consistent te blijven en het verhaal door te trekken hebben we dezelfde elementen gebruikt die je terugvindt op de tegels.

Wist je bijvoorbeeld dat je gemiddeld 2 minuten 3 seconden langer op de wachtrij staat bij een gescheiden toilet dan bij een genderinclusief toilet? Dat is elke keer opnieuw 2 minuten minder dat je op de dansvloer kan staan. ‘Shit’ zeg!

Swipen maar

De campagne zelf deels leven op sociale media. Om een groter bereik te hebben lanceren we hashtag #pipidoen waarbij we mensen oproepen hun ‘dringende foto’s’ te posten. Ook visueel hebben we de boodschap in een plezante animatie gegoten. Want hoe kun je beter een grote impact maken? En nu, swipen maar!

Resultaat?

De campagne werd een heerlijke combinatie van een pittige copy, aantrekkelijke design en speelse animaties die voor iedereen toegankelijk zijn. Je kunt de tools gratis downloaden om toiletten helemaal inclusief te maken op de website www.pipidoen.be

< nederlandsoefeneninbrussel.be JES >