Blog: stinky fish en happy birds

Geschreven door Thijs op 18 november 2022

Een goede werksfeer maakt echt een verschil. Naast de 1-op-1 gesprekken zetten we ons om de 3 à 4 maanden met iedereen samen tijdens een “Open Circle-moment“. Klinkt heel kumbaya, maar wees gerust alles is straightforward en verre van wollig.

Het is vooral een moment om kleine wrijvingen, onderliggende issues, maar zeker ook positieve zaken onder de aandacht te brengen. Niets moet, alles mag. Het kader is belangrijk, het groepsmoment moet aanvoelen als een safe space.

Om te zorgen dat het in een juiste richting verloopt pakken we het methodisch aan. Het mag er best gezellig aan toe gaan (en dat is het meestal ook), maar niemand heeft er baat bij dat het een praatbarak wordt. Hoe pakken we dit concreet aan? Twee ijsbrekers die voor ons goed werken zijn de Stinky Fish en de Happy Birds oefening. De Stinky Fish is een metafoor voor zaken waar we niet over willen praten. Hoe langer we dingen verbergen, hoe stinkender ze worden. Bij Happy Birds gaan we net de omgekeerde kant op en zoomen we in de positieve zaken waarvan we gelukkig worden.


Download het canvas Stinky fish exercise

Download het canvas Happy birds exercise