Stageverhalen: Een Frisse Wind bij Josworld

Geschreven door Thijs op 31 juli 2023

Laten we even de tijd nemen voor een interview! Ons team heeft de afgelopen maanden een welkome toevoeging gehad in de vorm van onze stagiair Clément, die ons verrijkt met een frisse kijk. Vandaag geven we hem graag het woord, zodat hij zelf kan uitleggen hoe zijn stage bij Josworld is verlopen. Hij zal ons vertellen over zijn persoonlijke ervaringen, het verloop van zijn stage en hoe we samen het beste resultaat hebben bereikt. Een boeiend gesprek!

 

Kun je ons iets over jezelf vertellen? Wat deed je voordat je naar Josworld kwam?

Oké, even over mezelf. Mijn naam is Clément Biral en ik kom uit Lyon, Frankrijk. Momenteel ben ik nu ongeveer twee jaar bezig ben met mijn masteropleiding en hiervan moet ik 32 weken stage moet lopen waarvan twaalf weken in het buitenland. Voor dit laatste ben ik naar Josworld gekomen.

Toegegeven, ik heb een beetje een chaotisch parcours achter de rug. Ik heb eerst op een technische middelbare school gezeten, toen ben ik overgestapt naar een technische opleiding in multimedia en nu zit ik op een privéschool voor toegepaste kunst waar ik mijn master doe.

Hoe ontdekte je Josworld?

Dat is een goede vraag. Het was toen ik op zoek was naar mijn stage. Ik wist dat ik niet te ver weg wilde, dus zocht ik verschillende landen rondom Frankrijk op. Ik heb Zwitserland bekeken maar dat was te duur, dus heb ik België opgezocht en specifiek Brussel. Ik zocht designbureaus op op Google Maps en toen ik dat deed, vond ik Josworld in het hart van Brussel en ik dacht- Whoa, oké, dat ziet er cool uit. Dus ging ik naar hun website en zo begon ik ze te ontdekken.

Wat is volgens jou de belangrijkste reden waardoor je Josworld hebt verkozen boven andere ontwerpbureaus?

Ik denk dat het de waarden waren die ze op hun website lieten zien. De waarden waren authentiek en dat kon je echt merken aan de projecten die ze op de website lieten zien. Zeer sociaal geëngageerd, maar ook lokaal verankerd in Brussel. Deze combinatie vond ik erg boeiend en was wat me echt aansprak.

Wat was je eerste indruk toen je begon?

Hier? Ik zal proberen niet te subjectief te zijn, maar mijn eerste indruk was dat het heel gastvrij en ontspannen was. Geen, je weet wel, ‘Zero Bullshit’? Dat was de slogan van hun website en dat was precies wat ik aantrof toen ik hier kwam. De mensen waren relaxed, maakten grapjes, vertelden me dingen, heel oprecht. Kortom, een eerlijke en oprechte sfeer die heel cool is om te ervaren.

Hoe verschilt je ervaring hier tot nu toe van die bij andere bedrijven?

Ik heb ondertussen zowel gewerkt als stages gedaan, dus ik heb heel wat ervaringen opgedaan. Een van mijn eerste stages was bij het Institut Lumière in Lyon, waar de bioscoop werd uitgevonden door de gebroeders Lumière, en ik ontdekte dat je een heel interessante werkplek kunt hebben, maar dat het werk ook wel saai kan zijn. Daarna ging ik naar een overheidsinstelling in de buurt van mijn geboortestad Lyon in de regio L’Alps waar ik bij het audiovisuele team werkte. Zo zag ik hoe het was om voor een overheidsinstelling te werken. Voor het publieke domein. Het kan heel saai zijn en veel hangt af van wat er politiek wordt beslist, dus dat redelijk apart. Na mijn studie technische wetenschappen heb ik stage gelopen bij een bureau dat software ontwikkelde om figuranten voor films te beheren. Het was redelijk apart omdat het tijdens covid was, dus het was allemaal op afstand. Helaas lieten ze me geen goede indruk na. Ik heb het altijd gezien als ‘zo is het in het echte leven’. Dit is het echte leven, dit is werk. En dat is niet het soort werk dat ik wil doen. Oké, dat is niet het soort bureau dat ik wil zien en dat is niet het soort organisatie dat ik leuk vind.

Ik denk dat een van mijn beste stages op dit moment hier in Josworld is, omdat het een totaal andere visie op een ontwerpbureau is dan wij in Frankrijk hebben. Meer menselijk, ‘human-driven’ zoals ze zeggen. Toen ik in Frankrijk bij een audiovisueel bureau werkte, was dat best wel leuk en gezellig, maar wel een beetje eentonig. Soms bleven we vijf, zes uur op de set om een reclamespot voor bijvoorbeeld keukens te schieten en dezelfde scène opnieuw en opnieuw te schieten.

Het heeft me laten inzien wat ik niet wil doen en wat ik wel wil doen.

Is er van alles wat je op Josworld hebt ervaren iets in het bijzonder dat er voor jou uitsprong?

Ja. Het is de manier van werken. Er is geen strikte hiërarchie, er is geen klassieke structuur met bazen. Dat vertaalt zich in de werkplek: géén typische kantoorplek waarbij de ‘baas’ in een afgesloten kantoortje zit en de rest elders, neen, iedereen werkt hier samen in één gedeelde ruimte. Hier heeft iedereen iets te zeggen. Als ze projecten kiezen of als ze projecten beoordelen is het niet de baas die zegt ‘oké we doen dit, we doen dat’. We bespreken het allemaal samen en dat is echt wat me opviel en me op een bepaalde manier raakte. Het gaat niet om je status, het gaat om wie je bent, we zijn allemaal gelijk, we zijn allemaal mensen en het maakt niet uit of je een accountant of een ontwerper bent, je maakt deel uit van het team. Ik vind het echt prachtig, gewoon één team met iedereen.

Waar ben je momenteel mee bezig?

Op dit moment? Verschillende dingen. Op dit ogenblik probeer ik een logo te ontwerpen voor een nieuwe federatie van professionals in de bouw. Ik werk ook aan shirtontwerpen voor een campagne over de gevaren van drinken. Ja, verschillende projecten. Allemaal heel gevarieerd en heel interessant. Zoals ik al zei, soms heb je wat meer uitvoerender werk, maar meestal zijn het hier gewoon coole projecten met creatieve ideeën en bedrijven die coole beelden willen. Iets dat knalt. Ik denk dat er hier een grote variatie aan projecten is.

Heeft je ervaring hier je aanpak van een creatief project veranderd?

Ja. De tijd dat ik hier ben is nog maar beperkt, dus ik heb niet echt de tijd gehad om alles in perspectief te zetten, maar ik heb de indruk dat ik zaken ondertussen anders aanpak. Feedback van mijn collega’s vind ik trouwens het beste. Feedback van klanten is iets, maar feedback van je collega’s krijgen betekent veel voor me. Ze spreken uit hun jarenlange ervaring. Hun richtinggevend advies maakt mijn ontwerpen zowel aantrekkelijker als beter van kwaliteit. Het advies van mijn collega’s ervaar ik als heel positief. Het is praktijkervaring die veel waard is en die er toe doet.

Nu we het toch over ervaringen hebben, wat heb je geleerd van het werken hier?

Ik ontdekte echt de meer professionele kant van de organisatie met planningen. Ik ben echt gefascineerd door, ik ben echt een workflow man. Ik hou echt van workflows. Hier is het heel gestructureerd, je hebt een cloudserver waar elk bestand een strikte naamgeving en datum heeft. Dat heb ik hier echt ontdekt. Bij sommige bureaus heb je veel minder structuur. Ze zetten alles gewoon over, het is gewoon een rommeltje van ‘ja, heb je dit bestand?’ ‘hmm, misschien heb ik dit bestand op deze harde schijf?’ Dat is gewoon een rommelige manier van werken, eigenlijk een enorme puinhoop. Dus ja, dat heeft echt dingen voor me veranderd.

Ook wat betreft de relatie met de klant. Hoe je met hun feedback omgaat. Soms komen bepaalde klanten kort over, maar eigenlijk weten ze gewoon niet hoe ze het exact moeten uitleggen. Zoals ‘het is niet de juiste kleur, ik vind deze kleur niet mooi’. Het is niet echt advies, het is meer een mening, niet echt concrete feedback. Het is dus belangrijk om de feedback van de klant goed te kunnen interpreteren en ervaring te hebben om de juiste vragen te stellen. Om de betekenis te achterhalen van wat ze eigenlijk echt bedoelen. Daarna is het een kunst om met de feedback aan de slag te gaan.

Onlangs had ik een unieke ervaring: ik kreeg de kans om een logo voor de federatie te maken en de vergadering met de klanten bij te wonen. Het proces om samen met de klant een merknaam te vinden was heel interessant. Betrokkenheid creëeren is superbelangrijk. Het biedt zoveel meerwaarde voor een designer. Dus dat is de les die ik op dit moment leer.

Hoe verloopt de samenwerking met het team?

De technische samenwerking verloopt voornamelijk via Slack. Mijn collega’s en ik sturen elkaar berichten om te vragen ‘kun je dit voor me doen?’ ‘kun je dat afmaken?’ Ik heb met Agnieszka gewerkt aan een motion design en we splitsten de video op in verschillende delen om er samen aan te werken. Ik deed een deel en zij deed een deel. Ik stuurde mijn deel naar haar, zij gaf me feedback en ik corrigeerde het en stuurde haar de definitieve versie. Dus ja, de samenwerking is heel eenvoudig, geijkt. Ik zou zeggen dat het heel vloeiend is, het loopt vlot. Ze geven opbouwende feedback die serieus en professioneel is. Ook als het niet goed is zijn ze er heel open over.

“Door samen te werken heb ik mijn ontwerpen en mijn denkwijze verder ontwikkeld.”

Met hen werken is echt geweldig. Zoals ik al eerder zei, is de feedback geen kritiek. Het is meer, je werkt er zelf aan en hoe kunnen we datgene wat je hebt gedaan verder stimuleren. Heel productieve feedback. Het is goed om een eerste idee te hebben, een eerste aanzet, maar soms kun je het daar niet bij laten, dan moet je verder gaan met ontwerpen. Kies een alternatief. Dat is waar het bij ontwerpen om gaat, je kunt niet stoppen bij het eerste idee. Je moet een design kunnen evolueren. Dat is waar ze me het meest mee geholpen hebben, denk ik.

Door samen te werken heb ik mijn ontwerpen en mijn denkwijze verder ontwikkeld. Het is een heel down-to-earth team om mee samen te werken.

Om op dat punt door te gaan. Wat is het belangrijkste dat je meeneemt van de ervaring door hier te werken?

Dat is een uitstekende vraag. Voor mij is deze inspiratie uit het echte leven, en hoewel het misschien wat cliché klinkt, heeft het veel impact gehad. Eerder had ik een paar stages in Frankrijk die niet echt geweldig waren, bij organisaties met een hiërarchische structuur en medewerkers die niet echt gepassioneerd waren over hun werk. Het voelde vreemd aan. Wat ik hieruit heb geleerd, is dat het belangrijk is om collega’s te stimuleren, maar op een positieve manier. Niet door ze lastig te vallen of kritiek te geven, maar door te streven naar het beste voor het bedrijf en de klanten. Het draait om elkaar naar een hoger niveau tillen, waar iedereen van kan groeien.

In tegenstelling tot wat ik hier heb ervaren, voelde het in Frankrijk alsof mensen elkaar naar beneden trokken om zelf hogerop te komen. De Fransen vergelijken zichzelf graag, zoals ‘ja, hij is hier goed in, maar ik ben beter in dat en dat enzovoort’.

Wat me hier echt inspireert, zijn twee dingen: de structuur van het samenwerken. Hier is er geen traditionele hiërarchie; iedereen is gelijkwaardig en werkt samen in een democratische omgeving. Met deze aanpak kunnen we elkaar stimuleren en laten groeien.

Als ik ooit mijn eigen bedrijf begin, hoop ik deze positieve werkomgeving te kunnen reproduceren. Het is niet alleen aangenaam, maar ook logisch. De sfeer is gezond en er heerst een cultuur van samenwerking. Dat is precies wat ik zou willen creëren. In Frankrijk kunnen we iets leren van het positivisme, omdat we soms geneigd zijn om te klagen in plaats van samen te werken.

Is er nog iets dat je wilt toevoegen?

Volg je dromen en werk hard, dat zijn de sleutels om je glimlach te behouden. Momenteel bevind ik me in een overgangsfase, wat soms wat uitdagend kan zijn. Hoewel ik erg geniet van mijn huidige situatie, ben ik geconfronteerd met enige weerstand in Frankrijk van sommige docenten die niet willen dat ik stage loop op bepaalde plaatsen. Ze proberen mijn vrijheid van keuze te beperken. In het leven heb je je doelen en de steun van vrienden en familie, maar er zullen ook mensen zijn die je niet willen steunen of die obstakels creëren.

Hoewel die mensen denken dat ze het goede doen, zijn ze vastgeroest in hun manier van denken. Een inzicht dat ik de afgelopen jaren heb verworven, is dat leeftijd slechts een getal is. Oudere mensen kunnen waardevolle kennis en advies bieden, maar we moeten ook openstaan voor veranderingen in de moderne wereld. Het is belangrijk om naar de ouderen te luisteren, maar tegelijkertijd je eigen pad te volgen. Als ze je belemmeren, laat je dan niet ontmoedigen; zoek een manier om erdoorheen te breken en je eigen weg te vinden.

Laat je niet overweldigen door ouderwetse denkwijzen, maar omarm nieuwe ideeën en ontwikkelingen.


Geïnteresseerd in een stage? Neem contact met ons op.