To cowork or not to cowork?

Geschreven door Thijs op 30 juni 2022

Dat was de vraag die we ons de afgelopen weken stelden. Tijdens de afgelopen Covid-periode —sorry om hier weer naartoe te verwijzen— beseften we dat een eigen kantoor hebben in combinatie met thuiswerkers eigenlijk totaal niet duurzaam is.

Niet duurzaam

Verwarmen, energie verbruiken voor een paar kantoorwerkers is redelijk absurd. We vroegen ons openlijk af of het nog te verantwoorden is? Waarom niet een werkplek delen die schaalbaar is of misschien kunnen we met ons team ergens mee aanschuiven. Los van het ecologische aspect speelt ook het economische mee. Het zou ons gemakkelijk een bijna-voltijdse equivalent per jaar uitsparen.

Josworld is daarnaast ook altijd wel een sociaal beestje geweest, dus werken tussen andere ondernemers spreekt ons enorm aan. Samenwerkingen opstarten, nieuwe ontmoetingen. Het is trouwens niet de eerste keer dat we samenhokken met anderen. We waren destijds trekker in verschillende tijdelijke occupatie-projecten in Brussel (oa. de oude BelVue-brouwerij, Zenne 17,…). Dus die vlaag van ‘jostalgie’ deed ons even wegdromen.

Marktonderzoek(je)

Een paar gesprekken later hebben we beslist om een klein marktonderzoek te doen en de overweging echt te maken. Op basis van verwachtingen en noden zijn we de Brusselse regio rondgegaan op bezoek bij coworking plekken. Zo hebben we heel wat interessante mensen en plekken leren kennen. In vergelijking met een paar jaar terug is het volume coworkings enorm toegenomen. Indrukwekkend, maar toch… veelal kwamen we er ook op uit dat eigenheid ver te zoeken was. Hoe pas je met je eigen bedrijfsidentiteit nu in het gareel van een business concept van een commerciële cowork? Zeker de ketens laten weinig ruimte voor personalisatie. Daarnaast viel die schaalbaarheid die we op het oog hadden toch wat tegen. Nu  iedereen terug meer en meer op kantoor is zijn we op volle bezetting met zeven mensen, met stagiairs en freelancers erbij soms 9 of 10. Het idee was om 4 vaste bureaus te huren en aan te vullen met flex-desks. Het bijhuren maakt het plots veel minder interessant. De kans is namelijk groot dat je collega’s ergens in een zaaltje verderop zitten. Niet echt wat we in gedachten hadden qua teamspirit. Ook financieel kan het duur uitdraaien op het einde van de maand.

Voorbeeld cowork space

Plan B dan maar?

Eigenlijk kwamen we tot de constatatie dat een eigen kantoor hebben heel wat voordelen heeft. De ervaring naar klanten toe die op bezoek komen is er één van. Welke indruk hebben die als je tussen zoveel anderen in een cowork zit? Moeilijk in te schatten. Uit navraag bleek dat ook wel te kloppen. Daarnaast, en hier moeten we eerlijk zijn, speelt de locatie toch ook wel mee. Centrum Brussel, genoeg actie en vertier. Dichtbij zijn er veel klanten en vind je het openbaar vervoer. Tot slot is er ook het menselijke aspect: een plek die van je eigen is voelt toch helemaal anders aan dan een plek die je leent. We zijn best wel gelukkig nu, dus ja waarom veranderen.

Eigen cowork vanaf september ’22

Wat met de ontmoetingen en nieuwe samenwerkingen? Wel, daar hebben we denk ik een oplossing voor gevonden. We beschikken over redelijk wat vierkante meters en met schuif en indeelwerk kunnen we vrij makkelijk een eigen coworkspace inrichtingen. Hoe fantastisch is dat niet? Samen hebben beslist om vanaf september 4 desks ter beschikking te stellen. Een win-win op veel vlakken. We kijken vooral uit naar nieuwe samenwerkingen. Op die manier evolueren we van een werkplek naar een ontmoetingsplek. Wordt zeker vervolgd!

 

 

 Interesse in één van de 4 coworkplekken?
Thijs vertelt er je graag meer over.

Co-founder Thijs

Boek direct een afspraak met Thijs: thijs@josworld.org of contacteer ons