Blog: 7 tips voor een impactvol jaarverslag

Geschreven door Kathleen Verbesselt op 11 februari 2022

Een jaarverslag hoeft ook géén vermoeiende veldslag te zijn met cijfers en diagrammen. Het kan ook anders: inclusiever, impactvol en grote betrokkenheid. Lees onderstaande 7 tips om je op weg te helpen:

 

1. Breng een sterk verhaal

Onderschat de kracht niet van een jaarverslag. De inhoud kan veel verder reiken dan het klassieke voorwoord met het verplichte cijferwerk. Denk na over een rode draad en bouw daar rond een verhaal. Neem lezers mee in de wereld van het merk, bedrijf of organisatie.

2. Ga voor inclusieve teksten

Teksten die inclusief zijn sluiten niemand uit en maken geen onderscheid in mensen op basis van sekse, en idealiter ook niet op basis van ras, geloof, leeftijd en seksuele voorkeur. Inclusief en neutraal schrijven vergt een bewust taalgebruik. Daarnaast is belangrijk om stereotypes te vermijden en net aandacht te hebben voor diversiteit. Het is niet evident omdat stereotypes zo ingebakken zitten, maar het loont wel de moeite omdat je zo een bredere doelgroep aanspreekt.

3. Val niet in herhaling

De lezers van jaarverslagen zijn veelal dezelfde mensen. Vernieuw niet enkel de inhoud, maar denk na over de vorm. Enja, ‘judge a book by its cover’. De cover van een jaarverslag maakt een verschil en zet meteen de juiste toon. Herkenning is belangrijk, varieer binnen dezelfde stijl.

 

4. Datavisualisatie maakt wel degelijk een verschil

Maak cijfermateriaal leesbaar door het te visualiseren. Zo maak je moeilijke inhoud hapbaar en accentueer wat je wilt uitlichten. Lezers zullen meer oog hebben voor detail.

 

5. Stroomlijn je visuele elementen

Een sterke vormgeving draagt bij aan een totaalervaring. Om dit te bereiken is het erg belangrijk om de foto’s, de tekst en de infografieken voldoende ruimte te geven. Ja, geloof ons: witruimte telt! Zo ontstaan luchtige en toegankelijke pagina’s die de lezer uitnodigen, maar ook zowel online als offline gemakkelijk gescand kunnen worden. Investeer in goed beeldmateriaal, een sterk beeld kan meer zeggen dan een pagina vol tekst.

 

6. Vertaal cijfers naar tastbare voorbeelden

Vanzelfsprekend dient een jaarrapport om successen te demonstreren. Schep meerwaarde door aan te tonen wat de impact was van je organisatie. Link het aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Hoe meetbaar was je maatschappelijke relevantie? Dat maakt het menselijk en tastbaar.

 

7. Spiegel offline met online

De tijd dat jaarrapporten enkel op papier bestonden is al een tijdje voorbij. Een gedrukte versie kan tellen als object, maar het web biedt zoveel meer mogelijkheden. Het is niet alleen duurzamer en steeds beschikbaar, maar de inhoud kan interactief gebracht worden. Laat lezers spelen met data, integreer video,… kortom creëer een ervaring!

Een impactvol jaarverslag of gewoon meer weten? 

Boek direct een afspraak met Kathleen: kathleen@josworld.org of contacteer ons