Blog: Livestream je boodschap!

Geschreven door Thijs op 17 april 2020

Nu de wereld in lockdown is zit het livestreamen in de lift. Tot nu toe had het livestreamen vooral een entertainende functie: dj-sets, concerten en om gaming online te delen. Het potentieel is echter veel groter: workshops, debatten, lessen, lezingen, trainingen, … Via livestream kun je content op een frisse manier bij je publiek krijgen. Maar hoe begin je er technisch aan? En eenmaal ‘on air’ is het ook een uitdaging om het zo creatief mogelijk aan te pakken. Deze blog heeft je alvast het aanzetje!

Hoe toegankelijk is livestreamen nu eigenlijk? Wel, dit valt eigenlijk goed mee. Onthoud vooral deze drie letters: ‘O-B-S’! Deze afkorting staat voor ‘Open Broadcaster Software’. Het fantastische aan OBS is dat deze tool open source is en dus helemaal gratis. Downloaden kun je hier: https://obsproject.com. Het softwarepakket werkt met FaceBook, YouTube en Twitch.

Benjamin, designer en ‘software connaisseur’, is gepassioneerd bezig met livestreaming. Hij wilde niet wachten tot onze volgende Creative Morning om z’n expertise te delen en stelde alvast deze handige startersgids samen:

Startersgids

  • Download en installeer OBS en open
  • Klik rechts onderaan onder controls op ‘Instellingen’.

  • In het venster dat open springt klik je op ’stream’.
  • Kies op welk platform je wilt streamen.
  • Plak je unieke stream key in het vakje.

 

In dit voorbeeld zijn we voor een Facebook Live gegaan. 

Waar kun je de ‘stream key’ vinden? Ga naar je Facebookpagina en klik op de knop ‘Live’. Op de volgende pagina vind je je unieke stream key terug.

 Let op: toon deze nooit aan derden, want anders kunnen ze je stream kapen. Dat is het laatste wat je wil eens je volop live bent.

 

Entertain je kijkers, maar ook jezelf

Wat maakt OBS zo leuk om mee te werken? Alles voelt heel intuïtief aan. Binnen het canvas kun je realtime afbeeldingen verbergen, verschuiven en tonen. OBS werkt met transparantie van afbeeldingen net als voor video’s. Zo kan je je livestream helemaal branden en beheren als een echte TV-zender.

 

Deel je scherm met je kijkers en wees vooral creatief tijdens het broadcasten!

Wat is er nog meer?

Test en experimenteer met de mogelijkheden van deze tool. Bekijk ook eens de talloze plug-ins en breid zo de functionaliteiten uit. Zit je met vragen of zoek je antwoorden? Bezoek dan zeker het forum op de website van OBS. De community die achter dit project zit is zeer groot. 

Los van de software is het even belangrijk dat het broadcasten vlotjes loopt. Promoot je livestream vooraf en organiseer eventueel een try-out met een select publiek. Test ook de technische set-up op voorhand: internet, de link, geluid, beeld,… zodat alles vlot verloopt. Niemand zit te wachten op een testbeeld.

 

Enjoy and have fun! 

 

Sharing is caring, zeker dezer dagen,
Benjamin.

Check Benjamin zijn persoonlijke Twitch-kanalen: