Een gids voor je eerste kantoorhond

Geschreven door Agnieszka Piotrowska op 4 oktober 2019

Deze gids helpt je bij het ‘aanwerven’ van je eerste kantoorhond.

Een artikel voor iedereen die het principe van een kantoorhond wil introduceren. We hebben kantoorhonden en enkele guidelines waren welkom geweest. Een hond op kantoor lijkt misschien ongebruikelijk en ongezond, maar de voordelen zijn zowel wetenschappelijk als onwetenschappelijk bewezen. Een hond op kantoor verbetert je geestelijke gezondheid. We hebben de test gedaan en we blaffen elkaar opmerkelijk minder af.

Gebruik je spionagevaardigheden, voor je het idee van een kantoorhond voorlegt, ga na of één van je collega’s allergisch is voor dieren. Is dat het geval, jammer maar dan is dit het einde van de rit. Zo niet, dan ben je geslaagd en kan je doorgaan met de volgende stap.

Waan je wetenschapper en doe wat onderzoek voordat je met je team het over honden hebt. Een minimum aan basiskennis en begrip van het onderwerp helpt je om je kerngedachten te verdedigen. Zelfs de meest volhardende collega’s zullen je ideeën niet kunnen tegenspreken, als je ze kan onderbouwen met feiten. Laten we eerlijk zijn ook bij Josworld waren Thijs & Goele niet meteen fan van de ‘kantoorhond’. Maar de overtuigingskracht van Laurent zorgde voor een opening.

Betrek al je collega’s bij het proces. Plan een vergadering met het hele team, geef ze de mogelijkheid om hun gevoelens en zorgen openlijk te uiten. Je zal ondervinden dat de meeste zorgen niet onoverwinnelijk zijn en verdwijnen van zodra ze het kunnen uiten.

“Kies je gevecht verstandig en je hond verstandiger.” Plan indien mogelijk een hondeninterview. Hou er rekening mee dat niet alle honden kantoor bestendig zijn. Door je honden aan het team voor te stellen, zorg je ervoor dat ze gerustgesteld zijn.

Plan een introductieweek. Gewoon al om aan te tonen dat je hond goed getraind is of op z’n minst een basistraining heeft. Een hond die om de vijf minuten blaft of een hond die niet kan wachten op zijn dagelijkse wandeling, creëert onnodige spanningen. Verlies je hoop niet als je hond nog wat training nodig heeft. Geduld is een mooie deugd en blaasongevallen overkomen zelfs de besten onder ons. Ook binnen Josworld zijn de meest kritische collega’s ondertussen overtuigt. Het beste bewijs, Thijs installeerde zelfs een ‘hondenhekje’.

Is je koppige college na al deze stappen nog steeds niet overtuigd en gooit hij het woord bacteriën in de strijd. Hierbij alvast het perfecte antwoord. Honden hebben veel ziektekiemen, wat goed is. Hoe meer ziektekiemen, hoe meer immuniteit en dus ook minder ziekteverzuim. Dat betekent niet dat je de hond elke vijf minuten moet kussen. Een kantoorhond biedt ondersteuning tijdens een zware en stressvolle dag. De onvoorwaardelijke steun en liefde van een hond telt voor meer dan één.

Positieve energie is besmettelijk. Dus waarom zou je deze niet delen door je hond morgen mee naar het werk te nemen?

Benieuwd naar onze ervaringen? Springs eens binnen. Opgelet Boogie en Kyra waken.