Blog: 6 tips voor een inspirerend jaarverslag

Geschreven door Thijs op 4 september 2018

1. Breng een sterk verhaal

Krantenartikel met als titel "Huis van het Nederlands Brussel viert tiende verjaardag"

Onderschat de kracht niet van een jaarverslag. De inhoud kan veel verder reiken dan het klassieke voorwoord met het verplichte cijferwerk. Denk na over een rode draad en bouw daar rond een verhaal. Neem lezers mee in de wereld van het merk, bedrijf of organisatie.

2. Val niet in herhaling

De lezers van jaarverslagen zijn veelal dezelfde mensen. Vernieuw niet enkel de inhoud, maar denk na over de vorm. Enja, ‘judge a book by its cover’. De façade van een jaarverslag maakt een verschil en zet meteen de juiste toon.

Foto met brochure van 30 jaar van Prométhéa

3. Datavisualisatie maakt wel degelijk een verschil

Maak cijfermateriaal leesbaar door het te visualiseren. Zo maak je moeilijke inhoud hapbaar. Lezers zullen meer oog hebben voor detail.

Drie affiches over de nieuw Europees Greenhouse gas verminderingsplan

4. Stroomlijn je visuele elementen

Een sterke vormgeving draagt bij aan de totaalervaring. Om dit te bereiken is het erg belangrijk om de foto’s, de tekst en de infografieken voldoende ruimte te geven. Ja, geloof ons: witruimte telt! Zo ontstaan luchtige en toegankelijke pagina’s die de lezer uitnodigen, maar ook zowel online als offline gemakkelijk gescand kunnen worden. Investeer in goed beeldmateriaal, een sterk beeld kan meer zeggen dan een pagina vol tekst.

Open boek over de 30 jaar van Prométhéa

Brochure over "Un jury participatif"

5. Vertaal cijfers naar tastbare voorbeelden

Vanzelfsprekend dient een jaarrapport om successen te demonstreren. Schep meerwaarde door aan te tonen wat de impact was van je organisatie. Hoe meetbaar was je maatschappelijke relevantie? Dat maakt het menselijk en tastbaar.

Open boek met als artikel titel "Jonge stad met bijzondere uitdagingen"

6. Spiegel offline met online

De tijd dat jaarrapporten enkel op papier bestonden is al een tijdje voorbij. Een gedrukte versie kan tellen als object, maar het web biedt zoveel meer mogelijkheden. Het is niet alleen duurzamer en steeds beschikbaar, maar de inhoud kan interactief gebracht worden. Laat lezers spelen met data, integreer video,… kortom creëer een ervaring!

Laptop met als scherm annual report van European youth forum

Inspiratie & interessante artikels:
https://venngage.com/blog/annual-report/
https://www.toastdesign.co.uk/dos-donts-for-annual-report-design/
https://visme.co/blog/annual-report-design/