Stadbrussel – gender inclusiviteit in onze stad

Inhoudelijk refereren we graag naar volgende projecten:

Onze werkwijze, ervaring en creativiteit bieden beste garanties op succesvolle uitwerking. Dit komt uitgebreid aan bod in de verschillende referenties die in dit dossier willen uitlichten.

Dringend pipi doen?

Het is dringend tijd voor een aanpassing naar meer genderinclusieve toiletten. En dat begreep deMens.nu heel snel. Een organisatie die streeft voor vrijzinnig humanisme en zich richt op vrijdenken, zingeving en menswaardigheid. Haar referentiekader: de rechten van de mens.

We kregen de vraag om een bewustwordingscampagne op te starten rond toiletten die genderinclusief zijn. Met als doel de mens centraal te zetten. En hoe kun je mensen beter samenbrengen dan door genderinclusieve toiletten te promoten?

Uitdaging?

JES is een stadslabo voor kinderen en jongeren in Antwerpen, Brussel en Gent.

JES kiest er bewust voor elk project een eigenheid te geven. Zo slagen ze er in dieper te differentiëren. Jongeren voelen zeer goed aan wanneer visuals op hun leefwereld afgestemd zijn.

Hoe vatten en visualiseren we de dagelijks realiteit van jongeren in een stedelijke omgeving? Hoe spreken we hen ‘echt’ aan? Simpel: betrek hen.

De zoektocht naar een stijl op maat van subgroepen jongeren, is voor ons als communicatiemakers, de uitdaging bij elk project van JES.

Voorbeeld: “Change Your future”

Een concreet voorbeeld: voor het ‘Change Your Future’ project hadden we nood aan ‘echte’ Brusselse gezichten, na overleg organiseerden we samen met JES een fotoshoot. De grote plus is dat je samen een team vormt met de opdrachtgever en wordt het uitvoerende aspect helemaal anders ervaren!

Studenten aan het woord

Studenten uit Brussel en Gent namen deel aan het project en kregen hierin een actieve rol. Met zelfgemaakte foto’s geven ze zo een inkijk in hun eigen studentenleven. Het doel was om samen in gesprek te gaan, tot conclusies te komen en zo veronderstellingen weg te nemen.

Het resultaat van dit alles is een reeks authentieke verhalen, waarin alcohol realistisch in beeld wordt gebracht want, jazeker, ‘student zijn’ is zo veel meer dan zuipen!

Wisselwerking tussen nieuw en oud

Linx+ vroeg aan jonge grafische kunstenaars om maatschappelijke strijdthema’s uit het verleden te vertalen naar hun leefwereld. De wedstrijd leverde een rijke verzameling aan nieuwe affiches waar een professionele jury een selectie uit maakte met deze tentoonstelling als besluit.

Recupmaterialen

Schaalbaar, mobiel en duurzaam waren de voorwaarden voor de materiaalkeuze. Uiteindelijk opteerden we voor het hergebruik van pallet opzetranden.

 

 

Insjalet is een mobielen houtbouwsel. Het is een houten doos op wieltjes die je door zijn motor gemakkelijk van wijk tot wijk trekt. Op een zelfgekozen plek houd je halt. Je klapt de luifels open, haalt er de zitboxen, tafeltjes en krukjes uit.

Het verhaal van Insjalet en de gebruikte methodiek vertaalden wij met Josworld naar een compacte, gebruiksvriendelijke website.

Er is koffie. Er is thee en er zijn koekjes. Gezellig babbel je met elkaar op eender welke plek in een Brusselse wijk. Of je zet je gedeeld  verhaal creatief om  in een kort, digitaal verhaal  (digital stories). De Insjalet is  een publieke ontmoetingsruimte geworden. De bewoners maken hun verhalen & noden zichtbaar voor een breder publiek. Ze laten echt iets van hun zelf in de wijk achter.

< #studentzijnis